Witajcie :)
Po kilku słodkich pomysłach, nadszedł czas na coś wytrawnego. Obie uwielbiamy różne tarty oraz kisze, jednak często wiążą się one z wcześniejszym przygotowaniem ciasta. Szukałyśmy przepisu, który eliminuje ciasto i tak trafiłyśmy do Martyny (klik). Rolę ciasta przejmuje szynka, a farsz tak naprawdę zależy od naszych upodobań - przy czym wersja marchewkowo-cukiniowa sprawdza się świetnie. Według nas z podanych przez nas ilości, uzyskacie przekąskę dla 4 osób.
Po kilku słodkich pomysłach, nadszedł czas na coś wytrawnego. Obie uwielbiamy różne tarty oraz kisze, jednak często wiążą się one z wcześniejszym przygotowaniem ciasta. Szukałyśmy przepisu, który eliminuje ciasto i tak trafiłyśmy do Martyny (klik). Rolę ciasta przejmuje szynka, a farsz tak naprawdę zależy od naszych upodobań - przy czym wersja marchewkowo-cukiniowa sprawdza się świetnie. Według nas z podanych przez nas ilości, uzyskacie przekąskę dla 4 osób.
Składniki (na 12 porcji):
12 plastrów szynki (najlepiej podwędzanej)
2 marchewki
cukinia
1 jajko
1 kulka mozarelli
sól, pieprz, majeranek, ostra papryka
1. Marchewkę i cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i umieść w oddzielnych miskach. Cukinię odrobinę posól i przemieszaj by szybciej puściła wodę. Po około 10 minutach dokładnie wyciśnij cukinię.
2. Jajko rozkłóć, dopraw pieprzem, solą i łyżeczką majeranku. Następnie rozlej po połowie do miski z marchewką i cukinią, dokładnie wymieszaj.
3. Formie do muffinek ułóż po plasterku szynki w każdym otworze (nadmiar odetnij i pokrój w drobną kostkę). Każde wgłębienie wypełnij marchewką i cukinią, posyp resztą szynki, posyp odrobiną papryki, a na koniec połóż na wierzchu po plasterku mozzarelli.
3. Formie do muffinek ułóż po plasterku szynki w każdym otworze (nadmiar odetnij i pokrój w drobną kostkę). Każde wgłębienie wypełnij marchewką i cukinią, posyp resztą szynki, posyp odrobiną papryki, a na koniec połóż na wierzchu po plasterku mozzarelli.
4. Kisze piecz 30 minut w temperaturze 200°C
Nasze oceny:
Basia: Świetna, lekka przekąska, zarówno na ciepło jak i na zimno. A dzięki temu, że nie ma w niej ciasta, zrobicie ją ekspresowo. Moja ocena: 10/10.
ooo czegoś takiego jeszcze nie jadłam! super pomysł :) z chęcią wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na ciepłą kolację. Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńFajne! Muszę zrobić wersję tylko, że wegetariańską, z szynką sojową :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :-) super sprawdzą się na spotkaniach z przyjaciółmi przy lampce winka :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na kolacje :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite małe tarty :-)
OdpowiedzUsuńna pewno pysznie:)
OdpowiedzUsuńdobry pomysł!
OdpowiedzUsuńfaktycznie mini, ale na imprezę, czy poza dom żeby coś przekąsić- idealny rozmiar :)
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba :)
Ale fajne są, w sam raz na przekąszanie w ciągu dnia :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, bardzo apetyczna przekąska :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńNabrałem teraz na taki kisz ochoty :)
OdpowiedzUsuń